Monoriborút

Üdvözöljük a Monori Borút Egyesület honlapján.

Monori pincefalu

Ezer pince szőlészeti és borászati tanösvény

A Monor Strázsa Borrend konzorciumi szerződés keretében pályázott a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter által meghirdetett,„a magyar borvidékek/borrégiók és jellegzetes termékeik marketing-kommunikációjának, valamint borturisztikai szolgáltatásaik kül-, és belpiacra jutásának támogatására „kiírt pályázati felhívásra.
A pályázat eredményesnek bizonyult, így 2009. május 23-án a Borrend felavatta és átadta a nagyközönség számára a borászati tanösvényt.

 

A Tanösvény információs anyagának letöltése
A Tanösvény információs anyaga szöveges formátumban
Tanösvény prospektus letöltése

The thousand cellars wine-growing trails

The thousand cellars wine-growing trails, download the leaflet
The thousand cellars wine-growing trails, download the leaflet (text)

Túra a piros kereszt jelzésen, Felfőfarkasdtól a Péteri Horgásztóig

December közepén viszonylagosan kedvező időjárási körülmények mellett egy kellemes és egyben hasznos túra résztvevői voltunk Felsőfarkasd és a Péteri Horgásztó túraútvonalon.Dr. Rajczy Miklósés baráti köre a monori vasútállomásra érkezett, innen busszal mentünk Felsőfarkasdra, lényegében az ebben az évben létrehozott túraútvonalunk végpontjára. A latyakos induló szakasz leküzdése érdekében a túra egy kupica pálinka elfogyasztásával és a GPS rendszerek beüzemelésével indult. Azon túl, hogy egy kellemes túranap részesei lehettünk, a túra során felvettük az útvonal track-jét abból a célból, hogy más túrázást kedvelők számára is elérhetővé és megismerhetővé tegyük turistautunkat. Utunk a jelzések menténTetepusztánkeresztül a monori strázsahegy irányába vezetett. Az úton módunk volt kinthagyott othello szőlő, kökény eszegetésre és nem utolsó sorban gomba gyűjtésre. Kellemes beszélgetés és gyaloglás közepette érkeztünk meg a monoriForrás-völgybe, egy kirándulásra, piknekezésre is kiválóan alkalmas helyre. Innen utunk azEzer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvényérintésével a strázsahegyi Szent Orbán térig folytatódott, amely lényegében a tanösvény és egyben a turistaút egyik kiinduló pontja is (a kiinduló ponthoz a monori vasútállomásról a piros négyzet jelzéssel Monor központját érintve juthatunk ki). Ezt követően a túracsapat Kugel György invitálására, disznótoros pinceebédre és borkóstolásra volt hivatalos. Egy pinceebéd után sosem könnyű újból nekiindulni a túrának, de mi megtettük. Utunk a tanösvény útvonalánfolytatódott, a borús idő ellenére a kilátóról szép kilátás nyílott a Strázsahegyre és Monorkörnyékére. Innen már ismételten a turistaúton a szőlők és pincék között folytatódott utunk egészen a Péteri Horgásztóig. Itt egy közös kézfogással, a szokásos rituálé keretében köszöntünk el egymástól. Reméljük, hogy ez a túra csak a kezdet volt és mielőbb viszontláthatjuk csapatot Monoron.

 

Turistaút térképének letöltése >>

Túránk képei >>

http://www.strazsaborrend.hu/tanosveny_hirek.php

Turistaút és a Tanösvény összekapcsolódása

Örömmel adjuk hírül, hogy a Strázsahegy a korábban közölt terveknek megfelelően bekapcsolódott az országos turistaút-hálózatba. Az újonnan létesült megközelítőleg 13 km-es útszakasz a Péteri-tó mellett elhaladó pest megyei piros jelzéstől indul, és egészen a Felsőfarkasdnál található zöld jelzésig vezeti a kirándulókat.

A tervezett útvonalat többször bejárták a szervezők, és kisebb módosításokat követően 2009. április 19-én került sor a turistajelek felfestésére. A résztvevők délelőtt 9 órakor találkoztak a Szent Orbán téren, ahol a Pest megyei Természetbarát Szövetség, illetve a Richter Gedeon Természetjáró Egyesület tagjai tartottak rövid ismertetést a jelek festéséről.

Ezután kisebb csoportokra oszlott a több mint 20 főnyi lelkes társaság és nekivágtak a piros keresztek festésének. Elsőként az „alapozók” indultak, előkészítették a helyszínt, gallyaztak, kérgezték a fákat és gyomláltak. A környezet rendezése után felrajzolták a jelalapokat. A csapatot a fehér jelfestők követték, majd végezetül a piros kereszteket festők fejezték be a turistajeleket. Az első festékréteg megszáradásához több mint egy órára volt szükség. Az üres idő azonban nem telt céltalanul. A piros keresztes csapat a Mendei úti elhagyatott pinceüregek környezetét tette rendbe. A bozótírtás nemcsak esztétikai célokat szolgál, hiszen itt, a pinceüregeknél lesz a borászati tanösvény egyik állomása is , így a rendrakás mindenképp szükséges volt.

A munka kisebb pihenők beiktatásával délután 6 óra körül ért véget. A munkában megfáradt, ám még mindig vidám csapatot a KétSzabó borpincében várta ízletes kakasgulyás. A házigazdák a résztvevők szomjúságát jóféle borokkal enyhítették, mellyel megalapozták az este jó hangulatát.

Reméljük az új turistaút minél több helyi és környékbeli lakost csábít hangulatos sétára a pincefaluba és a környező települések kijelölt útjaira.

Köszönet jár az önkénteseknek, akik a napjukat e nemes cél megvalósításával töltötték, a Piac téri Borkuckó tulajdonosának, Kovács Róbertnek, aki többek között a festékeket biztosította számunkra, a Homoksori festékbolt tulajdonosának, Vitéz Lászlónak, aki ecsetekkel látta el a csapatot, és végül, de nem utolsósorban Szabó István Gyuláéknak, akik vendégül látták a résztvevőket.

 

Kaltenecker Andrea
A kijelölés képei >>
A festés képei >>

http://www.strazsaborrend.hu/ dynamic/strazsahegy_terkep_ pinceszetekkel.pdf